YKS ve LGS İçin Matematik Dersi Nasıl Çalışılır ?

Günümüz YKS ve LGS sınav sisteminde matematik dersinde başarılı olmak isteyen öğrenci için öğrenilmesi kaçınılmaz ders haline gelmiştir.

Öncelikle matematik zorundaysak bu dersi sevsek de sevmesek de ihtiyacımız olduğunu kabul ederek başlamalıyız. Ayrıca bu zorunluluk dışında matematik bilgimizin artması dünyaya bakış açımızı değiştirecek hayatımızın her alanında olumlu etkisini gösterecektir. Sonraki adımda kararlı bir şekilde başaracağınıza inanmalısınız. Tabi ki kolay olmayacaktır. Matematik branşında iyi duruma gelenler bunun aylar ve yıllar süren bir çalışma sonucunda elde etmişlerdir. Matematik eğitimde sabır gerektiğini unutmayınız ve uzun soluklu bir çalışmanın sizi beklediğini kabul edin. İlk adım olarak her gün düzenli olarak bu derse zaman ayırmalısınız. İlerleyen günlerde ayırdığınız zamanı kademeli olarak artırmalısınız.

Matematik Dersini Dinleyerek

Matematik ögrenmenin ihtiyacını anladınız, öğrenme konusunda kararlısınız sonrasında gerekli çalışmaları gün gün sabırla yaptığınızda başaracağınıza inanmalısınız ve ne olursa olsun bu kararlılığınızı devam ettireceksiniz. Kararımızı verdik kolları sıvadık peki matematiği nasıl öğreneceğiz, bakış açımız yöntemimiz nasıl olmalı. Her öğrenci öğrenme stili farklıdır. Kimi öğrenci bir öğretmenden dinleyerek, kimi öğrenci okuyarak, kimisi de yazarak daha iyi öğrenir. Dinleme, okuma ve yazmadan biri veya birden fazlasını kullanırsak tam bir öğrenme sağlanır. Hangisi veya hangilerinin size daha uygun olduğunu belirleyin. Bireysel mi öğreniyoruz, öğretmen eşliğinde mi öğreniyoruz belki de bir arkadaş grubuyla yardımlaşarak öğreniyoruz. Dinleyerek öğreniyorsanız notlar alın ama mutlaka yazın önemli noktaları belirgin olarak işaretleyin, ilerleyen zamanda düzenli olarak tuttuğunuz notları tekrar için hatırlamak için pekiştirici olacaktır. Sadece dinlemek yeterli olmayacaktır. Ayrıca kalıcıda olmayacaktır.

Matematik Konu Çalışma

Bireysel olarak çalışıyorsanız okumanız tekrar tekrar okumanız önemli noktaların altını çizmeniz okuduğunuz kaynağa uygun boşluklarına notlar almanız faydalı olacaktır. Bireysel çalışmada anlaşılmayan noktaları mutlaka bir öğretmene, bir arkadaşımıza sormalıyız. Bildiklerimizi karşılıklı olarak paylaşmalıyız. Bireysel çalışmadan anlaşılanların bir başkasına anlatılması bilgimizin kalıcı hale gelmesini sağlar. Bir matematik konusunu iyi öğrenmişseniz iyi de anlatırsınız. Bir arkadaşınızı yanınıza alın ve çalıştığınız konuyu ona anlatın. Anlatırken konunun anlaşılmayan kısımlarında ortaya çıkacak ve eksiklerinizi kapama şansınız olacaktır. Öğrenme sistemimizi kurarken dinleyerek, okuyarak, yazarak, birine anlatarak şeklinde özetlenebilecek yöntemlerden birini seçtiğimize göre sıradaki aşama çalıştığımız herhangi bir konunun nasıl çalışacağını belirlemeliyiz. Günde ne kadar zaman ayıracağız, nerden başlayacağız, hangi kaynakları kullanacağız.

Matematik Konu Çalışma

Başlangıç olarak konunun tanımlarını, özelliklerini mutlaka yazarak öğrenin. Sonraki aşamada örnek soru çözümleri yaparak özellikleri pekiştirmelisiniz. Sonrasında kolaydan zora doğru bol miktarda soru çözerek konuyu iyice özümsemelisiniz. Son noktada ben bu konuyu tamamen anladım diyecek kıvama gelmelisiniz. Nu uzun bir süreç anlamadığınız yerler olacaktır çevrenize sorun çözemediğiniz sorular olacaktır. Konuya tekrar çalışın atladığınız eksik kalan noktaları tamamlayın. Soru çözümü yaparken her soruyu çözemeyeceğinizi, en azından şimdilik çözemeyeceğinizi kabullenin. Ama çözdüğünüz her soru konu bilginizi bir aşama yükselteceğini unutmayın. Bu uzun bir süreç çözemediğin anlamadığın noktalar moralin bozulmasın, asla vazgeçmemelisin. Soru çözümü yaparken pratik olmak, hızlı olmak önemlidir. Temel kavramları örnek sorular çözerek pekiştirdikten sonra farklı soru türlerini ayrı ayrı öğrenmeye sabırla devam edin. Başlangıçta örneğin %20 civarı soru tipine hakimseniz %80 civarındaki kısmına yabancıysanız. Bu oran zamanla %40-%60, %80-%20 şeklinde değişecektir. Yani bildiğiniz soru tiplerinin oranı artarken kıyıda köşede az bir miktar eksik kalan soru tipleri olacaktır. 

Seviyemize uygun bir yöntem ile konuyu çalıştık, seviyemize uygun bir kaynaktan bol bol soru çözümü yapılır, sonrasında yumuşak geçişlerle daha zor kaynaklara yönelinir. Kolay bir kaynaktan 200 soru çözeriz sonrasında orta seviyede bir kaynaktan 100 soru çözmeye çalışırız, sonrasında zor bir kaynaktan 20 soru çözeriz. Sınırlarımızı z zorladığımız noktaya kadar ilerleriz. Belirlenen soru sayıları konunun kapsamına göre artacak ya da azalacaktır. Eğer konuyu anlamak için 1000 soru çözmek gerekiyorsa seçilen kaynaklardan kolaydan zora doğru olmak üzere bu soru sayıda hedefinize ulaşmalısınız. Ne kadar soru çözmeliyim. Cevap ne kadar gerekiyorsa o kadar olmalıdır.

 Önemli noktalardan biri kaynak seçimidir. 

Matematik Dersinde Yanlış Kaynak Seçilirse Ne Olur ?

Pratik yapma şansınız olmayacağı için çalışmaktan soğuruz ve uzaklaşırız belki de bırakırız. Çokça kolay soru çözmek zaman kaybı değildir, temel kavramların oturmasını sağlar hızımız giderek artar bizi bir üst seviye de soru çözmeye hazırlar, anlama gücümüzü geliştirir. Orta seviyede sorular sınavda yapmayı hedeflediğimiz netlerin gerçekleşmesi için kaçınılmazdır. Çünkü YKS ve LGS sınavlarının belli bir seviyesi vardır. Bu sınavlara uygun seviyede soru çözülmelidir. Zor seviyede soruların çözülmesi zihnimiz açar, düşünme kapasitemizi arttırır ancak çözülmeye durumunda bizi çalışmaktan uzaklaştırabilir, moralinizi bozabilir ayrıca zaman kaybına da sebep olabilir. O yüzden az sayıda olmak üzere zor soru çözülmelidir.

Konu çalışması ve soru çözme çalışması arasındaki oran konudan konuyu değişmekle beraber genel olarak %30 konu çalışması %70 soru çözümü şeklinde olmalıdır. Çözdüğümüz her bir soru bizi mutlu edecek, başarmanın verdiği hazla daha fazla soru çözmek isteyeceksiniz., sonradan çözüme ulaştırdığınız her bir soru anlamadığınız sonradan anladığınız her bir konu başlığı için geriye dönüp baktığınızda aslında kolaymış diyeceksiniz. 

Soru çözdükçe bilgimiz sağlam bir zemine oturur. Soru tiplerini tanıdıkça konuya olan hakimiyetimiz artar, bu aşamada eskiden aklımıza gelmeyen fikirlerin oluştuğunun analitik düşünme becerimizin arttığını görürüz. Sorulara farklı açılardan bakabilme yeteneğimiz gelişerek artacaktır.

Matematik eğitiminde en önemli olgu meraktır. Nasıl olduğunu anlamaya çalışman ilk adımı meraktır. Bu neden böyle, bu nereden geliyor, niçin böyle bir şey var ne işimize yarayacak gibi. Bu merakların bir kısmı YGS ve LYS sınav sistemi için ya da yaşayacağımız hayat için gerekli gelmeyebilir. Ancak düşünce yapımızı değiştireceği, olaylara farklı açılardan bakma becerimizi arttıracağı için ve sosyal  hayatımızda başarı getireceği için gereklidir. Bakış açımız önyargılarla körelmiş olabilir. Ön yargılarımızı konuya merak duyarak aşabiliriz. TYT ya da LGS için 40 soruluk bir sınavda matematik netlerimiz ve seviyemiz aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir:

 

TYT                                                                   LGS

0-15                                                                   0-7                   BAŞLANGIÇ SEVİYESİ

16-25                                                               8-12 ORTA SEVİYESİ

26-40 13-20 İYİ SEVİYE

SİZ HANGİ SEVİYEDESİNİZ?

Başlangıç seviyesinde iseniz en önemli unsur kolay anlatımı olan içinde kolay sorular olan bir kaynak seçimidir. İkinci unsur öğretmenin uygun seviyede olan anlatımıdır. Üçüncü unsur ise zaman ayırıp emek harcamaktır. Seviyemiz orta seviyede ise   farklı kaynaklardan soru çözümü, ayrıntılı konu anlatımı, soru tiplerini tanıma, sürekli döngüler halinde konu tekrarı yapmak önemli unsurlardır. 

Ders Çalışma Programı Nasıl Olmalı ?

İyi seviyede isek bizi daha da geliştirecek kaynak seçimi, kitap bitirme çalışması yapmak, iyi bir öğretmenden yardım alınarak eksik bilgilerin giderilmesi önemli unsurlardır. Günlük ve haftalık programınız olsun. Konuyu anlamak için öğretmen dışındaki kaynaklardan video izleyin, video izlerken notlar alın. Soru çözüm videoları izleyin; anlamadığınız notları bir öğretmene, bir arkadaşınıza mutlaka sorun. Günümüz sosyal medya şartlarında oldukça geniş bir yelpazede video anlatımları büyük imkandır. Farklı kaynaklardan aynı konunun dinlenmesi tekrar açısından ve eksiklerimizin kapatılması açısından önemlidir. Soru bankası bitirme ve deneme çözme ile sınav oryantasyonu sağlanmalıdır. Ben bunu zaten başaramam deme, üzerine git; sevmiyorum, seveceğim de yok deme. Öğrendikçe ve geliştikçe seveceksin unutma! Hiçbir başarı emek vermeden elde edilemez, kolay olmayacaktır. Çok canın sıkılacak ama vazgeçmeyecek devam edeceksin. Toparlanıp tekrar kararlılıkla başarı adımlarında ilerleyeceksin. Aylar ve yıllar sürecek bir çalışma sürecinin sonunda başaracaksın ve matematik aslında kolaymış diyeceksin. 

                                                                



Devamını Gör

Türkçe – Edebiyat Dersi Neden Önemli ?

Türkçe ve tabi ki edebiyatı da dahil ettiğimizde toplamda 64 soruya hitap eder ki bu da TYT-AYT’nin yüzde 30’undan fazlasını ifade eder.

Türkçe – Edebiyat Dersine Nasıl Çalışılmalı ? 

Sadece Türkçe-Edebiyata has değil tüm derslerde asıl olan derse oturabilmek, girizgahı yapabilmektir yani başlayabilmektir. Türkçe adına öncelikle süre tutarak günde 40 paragraf çözme eylemi iyi bir disiplin olacaktır; biz biliyoruz ki Türkçe çözümünde en büyük problemimiz: ‘’süre’’ bu aşamada en doğru yol pratiği sağlama adına günlük paragraf çözümüdür. Paragraf çözme taktiği nedir, doğru ders çalışma yöntemi nasıl ve etkili öğrenme ne şekilde olmalıdır, bilmek gerekir. Bununla beraber dil bilgisi ve edebiyat adına da günün görülen derslerinin tekrarını yapıp bol soru çözümüyle de söz konusu derslerin kazanımı tam anlamıyla sağlanmış olacaktır. Teoride tüm bunlar yapılabilir gibi gözükebilir ancak bunu tüm yıla yaymak sürekli yapabilmek ancak bir motivasyoner, bir danışman ya da bir eğitim koçu ile çok daha mümkün olacaktır. Başarıya giden yolda asıl olan çoktan ziyade sürekliliği sağlamaktır. İşte burada inatçı olmaktır.  YKS’nı bırakmamaktır önemli olan tüm derslerin.



Devamını Gör

YDS’ye Bil Kursta Nasıl Hazırlanıyoruz?

Kursumuzda YDS sınavına yönelik öncelikle öğrencilerimiz tanımaya yönelik ‘Diagnostic Test’ yapıyoruz ardından genel bir ‘Grammar’ testi yaparak öğrencilerimizin seviyelerini belirlemeye çalışıyoruz. Aynı zamanda İngilizce dersini en iyi nasıl öğrendiklerini anlamak için anket yapıyoruz. Derslerimizde YDS sınav örnekleri süre zarfı içerisinde gerçek ortamındaki gibi uyguluyoruz. Kelimelerin eş-zıt anlamlarını, deyimleri, ‘pyrasal verb’ leri veriyoruz. İleri seviye grammar dersleri ile sınava hazırlanıyoruz.

Devamını Gör

Fen Bilimleri Nasıl Çalışılır?

Bir öğrencinin Fen Bilimlerinden başarılı olabilmesi ve Fen Bilimleri dersinde konu eksiği olmaması için öncelikle derslere eksiksiz katılmalıdır. Fen bilimleri dersi en iyi sınıf ortamında ders iyi dinlemekle öğrenilir. Bu sadece dersi dinlerim ve sonuç olaraktan o derste anlatılan konuyu tam olarak anlarım demek değildir. Derste öğretmen ders anlatırken derste gerekli notlar alınmalı önemli notların altını çizilmeli ya da renkli kalem kullanılarak işaretlenmelidir. Ders bitiminden sonra 40 dakika yapılan dersin tekrarı en az 15-20 dakika ders tekrarı yapılmalıdır. Yapılan ders tekrarı dersin işlendiği gün yapılmalıdır. Fen Bilimleri dersi çalışılırken günlük yaşam ile ilişkilendirilerek yapılmalı ve konular somutlaştırılmalıdır. Fen Bilimleri dersi konu anlaşıldıktan sonra yeni nesil sorular çözülerek pekiştirilmelidir. Her üniteden sonra geçmişe yönelik bir önceki konu ve ünitelerinde kapsayacak şekilde bir genel tekrar yapılmalı ve testler çözülmelidir. Fen Bilimlerinde dersinde başarının sırrı düzenli ve rutin çalışma ile sağlanır.

Devamını Gör

TYT AYT Kursları Avantajları Nelerdir?

TYT AYT Hazırlık kursu üniversite sınavı öncesi öğrenci adaylarının üniversite sınavına giriş aşamasına kadar ki zamanda alacakları kapsamlı ve profesyonel öğrenim sürecidir. Üniversiteye giriş sınavı kursları sınıfların yoğunluğu, öğrenciye sunulan materyaller gibi birçok etmene bağlı olarak değişebilir. TYT AYT kurslarında sayısal, sözel, eşit ağırlık bölümlerinin eğitimleri ayrı ayrı sınıflara ayrılarak sunulur.

Kurslara başlamadan önce genellikle seviye tespit sınavları yapılarak öğrencilerin eşit eğitim alması sağlanmaya çalışılmaktadır. Bu sınavla öğrencilerin eksik olduğu dersler veya konulara ilgili kurs öğretmenleri tarafından daha fazla zaman ayırarak açığın kapatılması sağlanır.

Temel Yeterlilik Testi (TYT)

Öğrencilerin üniversiteye girmek için gireceği iki aşamadan oluşan yüksek öğretim sınavlarının ilk aşamasına Temel Yeterlilik Sınavı denilmektedir. Bu sınav öğrencilerin temel bilgilerinin ölçüldüğü baraj testidir. 

Temel yeterlilik testi Yükseköğretim Kurumları Sınavına giren öğrencilerin puanlarının %40’ını sağlar. Temel yeterlilik sınavı müfredatı 9. Ve 10. Sınıf müfredatını baz alır. Sınavda ne kadar fazla bölüme katılır ve soru cevaplarsanız o kadar iyidir. Yine de öğrencinin sorumlu olduğu bölümler öncelik gerektirir. TYT tüm öğrencilerin girmesi gereken sınav aşamasıdır.

Alan Yeterlilik Testi (AYT)

Alan yeterlilik testi sınavı adından da anlaşılacağı gibi öğrencilerinin kendi alanlarında / bölümlerindeki yeterliliklerini ölçmesini sağlayan sınavdır. Bu alanlar tabi ki sayısal, sözel ve eşit ağırlık alanlarıdır. Bu alanlar öğrenciler tarafından, Lise 11. Sınıfta seçilmektedir. Alan yeterlilik testi, yüksek öğretim kurumları sınavının ikinci aşamasını oluşturur. 

AYT sınavında öğrenciler tüm lise müfredatından sorumludur ve bu sınav daha çok bilgiye ve ezbere dayalı sorulardan oluşmaktadır.

TYT AYT Hazırlık Kursları Ders Programları Nelerdir?

TYT kursları, temel yeterlilik sınavına girecek olan öğrencilerin bölümlerine göre dersleri içermektedir. Buna göre. Eşit ağırlık bölümünden tercih yapacak öğrenciler için: Türkçe, Matematik, Geometri, Fizik, Kimya Biyoloji ders alanlarına yönelik dersleri içerir. 

Ayrıca bu dersler için, soru ve konu anlatımlı TYT AYT sınavları için özel olarak hazırlanmış TYT hazırlık kitapları, TYT hazırlık seti, AYT testleri, TYT soru kitapları ve diğer materyalleri içermektedir. Ayrıca bu derslere yönelik konu anlatımları ve soru çözümleri detaylı ve pratik yöntemlerle TYT AYT kurslarında verilmektedir.  Ayrıca TYT veya AYT hazırlık kursu alan öğrenciler deneme sınavları ile aldıkları eğitimi ve bilgilerini de ölçebilmektedir.

TYT – AYT Hazırlık Kursunun Avantajları

TYT Hazırlık kursu veya AYT hazırlık kursları bireysel çalışmalara göre birçok avantaja sahiptir. Öncelikle uzman bir kadro tarafından hem eğitim anlamında hem de danışmanlık anlamında sürekli destek alabilirsiniz. Öğrenci eksik olduğu konularda alanlarında uzman öğretmenler tarafından eğitim alır.

Öğrencinin sınavla ilgili tedirginlikleri veya sınav anında yaşadığı psikolojik sorunlar varsa bunları danışman öğretmenle konuşarak yaşadığı problemin üstesinden nasıl geleceğini öğrenebilir.

Her ders için kurs tarafından düzenli olarak verilen testleri çözerek soru kalıplarına aşina olacaklardır hem de konuları pekiştirmiş olacaklardır. Aynı zamanda düzenli olarak test çözmek, öğrencinin genellikle yaptığı hataları daha iyi görmesini sağlayacaktır. TYT ve AYT Sınavı ortamına uygun olarak düzenli bir şekilde yapılan deneme sınavları ile öğrencilerin sınav ortamına ve sürecine alışmaları sağlanmaktadır.

Sınav sürecini zamansan olarak nasıl yönetebileceklerine dair rehberlik ve psikolojik danışmanlık öğretmenleri tarafından öğrenciler sürekli olarak bilgilendirilir ve yönlendirilir.

Online Canlı Ders Anlatımlarının Faydaları

Özellikle pandemi süreci ile birlikte yaygınlaşan online kurslar, pandemi sürecinde görülen faydaları ile birlikte süreçten sonra da birçok TYT AYT kurs eğitimlerine dahil edilmiştir. Günümüzde eğitim veren özel kurumlar öğrencilerin uzaktan eğitim ile eksikliklerini giderebilmesi, kurs dışında da anlık olarak konu anlatımlarına ve test çözümlerine erişebilmeleri adına faydalı bulunmaktadır.

Dershanede birebir alacağınız eğitim ile canlı kurs veya online ders almak elbette ki kıyaslanamaz. Fakat online kurs içerikleri dershanede verilen TYT AYT kursları için destekleyici ve pekiştirici olarak düşünülebilir. Onlline kurs içerikleri eğitim kurumunun vizyonuna bağlı olarak değişebilir. Bunlar az öğrenci sayısı ile konu anlatımlarını kapsayabilirken, soru çözümlerine yönelikte olabilir.

Anlık Online Canlı Kurs

Dershane ortamına yakın olarak düşünebileceğiniz anlık canlı dersler, konu anlatımları, soru cevaplar, test çözümleri gibi eğitim öğretim aşamalarını karşılayabilmektedir. Online kurs içerikleri lise müfredatından kalan eksikliklerin giderilmesini sağlarken, soru kalıpları, soru cevap yöntemleri, modern çözüm teknikleri gibi sınava odaklı eğitimi fiziksel sınıf performansında sunabilmektedir.

TYT AYT kurslarında, öncelikle öğrencilerin seviyeleri tespit edilir ve dershane ortamında olduğu gibi eksikliklere yönelik sınıflar ve özel imkanlar sunulabilir. Bu ayrıcalıklar tabi ki kurum ve eğitmenlere göre değişiklik gösterecektir

Devamını Gör